Creatieve vrijheid

Posted on

“Creativity is inventing, experimenting, growing, taking risks, breaking rules, making mistakes and having fun”
~ Mary Lou Cook

Een paar weken terug heb ik het genoegen gehad om het allereerste event van Speak Up Collective, A Note to My Younger Self, vast te leggen op de foto. Het was een photoshoot met twaalf prachtige dames. En ik ben enorm blij met deze opdracht en de kans die ik heb gekregen om samen met hun iets moois neer te zetten.

Een aantal weken later mocht ik ook het tweede event voor Speak Up Collective vereeuwigen op de gevoelige plaat. Die foto’s houden jullie nog tegoed van mij, maar ik kan jullie alvast verklappen dat ik weer erg blij ben met de foto’s. En niet geheel onbelangrijk, mijn opdrachtgeefster ook.

Foto’s maken is mijn vak. Dat doe ik met plezier. Er gaat niets boven het mooie moment dat klanten tevreden zijn over het resultaat dat ik geleverd heb. Maar er is meer dan dat.

Van de opdrachtgeefster van deze shoots kreeg ik, nadat ik de foto’s heb opgeleverd, een heel mooi, ontroerend berichtje. Ze schreef dat als ik de ruimte krijg, ik met geweldige foto’s kom. En ze zei mij te vertrouwen en de photoshoots volledig durft over te laten aan mij. Ik ben enorm dankbaar en blij met deze erkenning!

Een tevreden klant is natuurlijk al een enorme erkenning. En als een iemand ook nog inziet waar jouw kwaliteiten liggen en haar vertrouwen uitspreekt, dat is het ultieme resultaat wat je kan bereiken. Niet alleen als professional, maar ook als mens.

Vanaf het begin heb ik me bewust niet gericht op de voor de hand liggende photoshoots, omdat ik graag vanuit vrijheid wil creëren. Hoewel iedere photoshoot dynamisch is, zit er toch een mate van routine in als je bepaalde foto’s keer op keer opnieuw maakt. Bij mij is iedere photoshoot een verrassing in die zin, dat ik vanuit blanco begin, geen poses van te voren bespreek en geen vaste format heb. Een foto moet van mij spontaan komen, de karakter van de persoon kunnen tonen en vooral de authenticiteit van de persoon kunnen weergeven. Dat is waar ik naar streef.

Ik ben dankbaar met iedere opdracht. Ik ben dankbaar dat ik van iedere opdrachtgever tot nu toe alle ruimte kreeg om mijn creativiteit volledig te kunnen laten gaan, om te ontdekken, om me te ontwikkelen en te verbeteren. Ik ben dankbaar voor alle vertrouwen die zij in mij hebben. En ik ben vooral dankbaar dat ik met mijn fotografie mensen kan raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *